Videoutrustning - Vad ska man tänka på inför inspelning?

Videoutrustning - vad behövs egentligen?

Vilka verktyg behöver man i form av videoutrustning för att skapa fina filmer? Det skiljer sig väldigt från fall till fall. Faktum är att dagens mobiltelefoner klarar en stor del av uppdragen. Vilket vi kommer att demonstrera i en video under början av sommaren. Bara för att du har den senaste eller dyraste utrustningen betyder det inte att du är duktig på det du gör. Pengar kan köpa mycket men inte talang, kreativitet eller idéer. Det viktigaste hos en filmare är kreativitet anser vi. Med små medel och kameror kan man komma långt om man så vill.

I övrigt kan det krävas speciell belysning, jibs, dollys, sliders, gimbals, slow motion beroende på objekt, planerat slutresultat.

Vi bryter ner det i 5 delar för att man enkelt ska förstå sig på processen och tanken varför man behöver vissa verktyg.

Filmklappa kanske inte är första tillbehöret till videoutrustningen.

1. Kamera - det viktigaste i videoutrustning

Såklart behövs en maskin som fångar ljuset / bilder. För att skapa en film slår man ihop flera bilder i snabb ordning för att skapa rörlig video.

Kameror skiljer sig på flera punkter, fysisk storlek, sensor storlek, frame rates, inspelningsformat med mera.

Vi har flertalet kameror i vår videoutrustning och siktar alltid på att köpa in minst en ny kamera per år antingen inom foto eller video.

Sony A7R4, Sony A7iii
Vår uppsättning med Sony kameror kan också spela in i 4K upp till 30 fps med 8-bitars färgdjup.  

GoPro Hero 6,8,8
De små kamerorna används som kraschkameror eller i svåråtkomliga platser. Tillsammans har de varit med om explosioner, överkörningar, krascher med mera.

en kamera kommer defintivt att behövas

2. Ljus

Det handlar om att fånga ljuset även när det kommer till video!

Vi har fast belysning från både Profoto och Aputure. På dessa kan vi montera gels för att anpassa oss till färgtemperaturen på lampor i byggnader, lokaler, kontor med mera.

Aputure lampan kan även drivas av V-mount batterier och kan därmed belysa varsomhelst där den fysiskt får plats. Givetvis har vi olika ljusformare till båda lamporna. Detta sträcker sig från 2 meters paraplyer till olika softboxar. Man kan ofta studsa ljuset i lokaler för att få ett mjukare ljus då ljuskällan förstoras.

ljus är också väldigt viktigt i sammanhanget

3. Ljud - en viktig del i videoutrustning

Med video fångar man även ljud. Detta märks tydligt mellan enklare inspelningar / amatör nivå på videos. Där är oftast ljudet det sista man lägger krutet på. Det går knappt att höra i bullriga miljöer, vindbyar eller prasslar från kläder.

Vi insåg snabbt att vi var tvungna att investera i bättre ljudutrustning och har således expanderat inom denna sektion i rask takt.

Idag använder vi oss av Zoom’s produkter både H1, H5, H6 samt F1.
Vissa av dem kan koppla samman flera mikrofoner så man kan spela in i flera kanaler på samma enhet. De spelar in i högsta kvalité som de flesta utanför Hollywood är mer än nöjda med.

Som shotgun mikrofoner har vi Sennheiser MKE-600 x 2 st då den ena varit med om tuffa förhållanden. Den ena är estetiskt sliten men funktionen är lika bra. Vi investerade snabbt i en extra enhet som endast används inomhus.

Ljud är också en basic detalj som måste finnas i videoväskan

4. Rörelseverktyg

Detta innefattar även stabiliseringsverktyg som är en viktig del i professionell videoutrustning.

Vi har bland annat flertalet sliders som är rälsar i olika längder med vagnar på där man monterar kamera & stativhuvud. På så sätt skapar man mjuka åkningar i längder upp till 1,6 meter.

Glidecam är en annan typ av stabiliseringslösning som vi använder oss av friskt. Med denna kan man gå, springa, krypa eller ta sig nedför trappor och andra svåråtkomliga platser utan större problem.

Stativ har vi några olika varianter av då man kan luta dessa och montera på hjul för att dra längs marken.

stativ och andra saker kan komma senare

5. Mjukvara

Allt material måste oftast bearbetas i någon form av mjukvara i slutändan.

Raw-filmer från RED kameran ser inte så intressanta ut utan lite putsning på datorn. Det finns både gratisprogram samt betalversioner. Att bara klippa film kan du göra med vilket program som helst. Det blir inte bättre klippning för att du har ett dyrare program. Specialeffekter, hjälpmedel och inställningar skiljer sig givetvis mellan betalversioner och billigare alternativ. Att lägga några hundra på ett program kan spara dig mycket huvudvärk.

Vill ni starta gratis föreslår vi Davinci Resolve som är fantastiskt bra!

Våra favoritprogram är Davinci Resolve, Premiere Pro, After Effects, Autodesk Maya.

Senare måste man såklart också få ihop alla filer

Se mer från vår blogg

Vi har mängder med intressanta blogginlägg som kan hjälpa er vidare. Klicka runt nedan eller navigera med hjälp av menyn i toppen eller botten av varje sida!

Skapa reklamfilm med drönare!
Att skapa en reklamfilm med drönare är enkelt och prisvärt i samband med reklamfilmsinspelning.
Lär dig skapa egna reklamfilmer!
Vill ni skapa egna reklamfilmer in-house? Vi hjälper er på vägen att klara er på egen hand!
Internationell reklamfilm
Behöver ni en reklamfilm som ska synas internationellt? Dels via nätet eller rulla på billboards? Örebro, Stockholm eller Shanghai?
Vad kostar en reklamfilm?
Vad som utgör priset för en reklamfilm beror på flera variabler. Vi tar även exempel för att visa vad det kostar att producera en reklamfilm.
Ljuskällor vad är det? Kan man påverka?
Varför är belysningen så viktig för fotografer och videofilmare? Det är ljuskällor vi fångar samt deras reflektioner. Häng med in!
Drönare i Örebro - Foto, video eller annat från ovan!
Behöver du drönarfoto eller drönarvideo i Örebro. Så kan vi erbjuda filmer upp till 4K samt bilder till flera sammanhang. Vi följer lagen!
SEO Örebro - Vi hjälper er att synas på nätet!
Vill du synas högre bland sökresultaten på Google eller slå konkurrenter när det kommer till SEO hör av er till oss i Örebro.
Videostabilisering - Hur fungerar det egentligen?
Här berättar vi om de olika teknikerna och verktygen som finns för videostabilisering. Detta kan göras både i fält samt post-production.
Optimera hastighet på hemsida
Vill du optimera hastighet på hemsida? Hur gör man egentligen för att den ska bli snabbare och vilka verktyg kan man ta hjälp av?
Videoredigeringsdator - Räcker det med en tablet eller?
Att bygga en videoredigeringsdator kan ibland låta krångligt. Mhz, GB, ram minne, processor och vad är allt egentligen? Häng med så visar vi!
Hur redigeras en reklamfilm
Hur redigeras en reklamfilm egentligen? Vad gör man för steg efter själva filmningen? Vilka program använder man sig av? Häng med in bts!
Mediabyrå Örebro - Kreativa och lösningsorienterade!
Mediabyrå Örebro som hjälper er att synas, skapa tillväxt samt nå ut till nya kunder. Tillsammans tar vi fram en plan för er framtid!
Hur man bygger FPV drönare
Hur man bygger fpv-drönare kan låta avancerat. Det är lugnt vi har varit i samma båt och berättar om hur man gör. Välkommen in!
Porträttfoto Örebro - Från stadsparken till ert kontor!
Visste du att vi kan fixa härligt porträttfoto i Örebro på stan? På så sätt får ni mer spännande och levande bakgrund än i studiomiljö.
Fotograf - När du vill förmedla din idé!
Söker ni en trevlig fotograf och undrar hur vi kan hjälpa er vidare? Här berättar vi lite om vad vi har gjort och kan göra för er. Välkommen!
SEO testa din hemsida
Vill du seo testa din hemsida? Då kan vi hjälpa er med gratis rapporter samt mer fördjupande rapporter om så önskas. Välkommen in!
Vad kostar en drönarfotografering
Vad kostar en drönarfotografering egentligen? Får man vara beredd att äta vatten och bröd eller är det en bra investering?
Billig reklamfilm till företag
Billig reklamfilm till företag? Finns det och vad kan man göra med en begränsad budget? Kika in så berättar vi mer! Det finns en lösning!
Hur gör man reklamfilm
Hur gör man reklamfilm egentligen? Är det bara att kladda ner en idé på ett papper sedan ringa in kollegorna och dra igång? Vi berättar!
Livestreama bröllop - Vi sänder i hela landet!
Vill ni livestreama ert bröllop? Vi kan hjälpa er att göra detta både öppet för allmänheten eller i privata grupper där nära och kära kan se!
Billig fotograf Örebro - Vi kanske kan hjälpa er!
Söker ni en billig fotograf i Örebro? Då kanske vi kan hjälpa er på vägen via våra kontakter eller hitta en lösning direkt. Välkommen in!
Livesändning Örebro - Portabelt, i studio eller hos er!
Vi har erfarenhet av livesändning i Örebro! Vill ni ha ett spännande live event, utbildning eller möte? Hör med oss så kommer vi med förslag!
360 live stream Örebro
Vill ni också utföra en 360 live stream i Örebro? Vi kan hjälpa er att utföra en livestream med 360 kamera i hög upplösning. Kika in!
Skapa reklamfilm med iphone
Kan man skapa en reklamfilm med iphone? Jajjemän, vilka verktyg behöver du, appar, samt andra frågeställningar kikar vi närmare på.
Utbildning i webbdesign Örebro
Utbildning webbdesign kan verka krångligt. Hur gjorde vi på Marulk Media för att lära oss det vi kan idag? Kan ni också ta samma steg?
Kamera reklamfilm - Kan man filma med vadsomhelst?
Kamera reklamfilm vilken typ av kamera passar detta bäst? Måste man ha en Arri Alexa eller funkar en Nikon D800? Häng med in och läs mer!
Hyra drönare i Örebro - Vi kanske kan hjälpa!
Vill ni hyra drönare i Örebro? Vi har flera olika typer av drönare och kanske kan hjälpa er vidare. Välkommen in för att läsa mer.
FPV drönare Örebro - När du vill ha action!
Vi är bland de första och fåtal i Örebro som erbjuder fpv drönare som komplement i våra tjänster. Detta ger härliga videos som få har.
Musik till reklamfilm - Tips o Trix!
Det är inte helt enkelt att hitta musik till reklamfilm eller andra typer av filmer. Hur är det med copyright? Vad ska jag ha? Häng med in!
Hemsidedesign Örebro
Vill du ha hjälp med responsiv webbdesign till din nya hemsida eller vill du klättra i rankningen på Google via SEO. Vi hjälper dig och är i Örebro!
Videoutrustning - Vad ska man tänka på inför inspelning?
Videoutrustning är det som bygger vår arsenal för att skapa reklamfilmer, mäklarvideos, event- samt bröllopsfilmer. Välkommen in att läsa mer!
Slowmotionfilm Örebro
Slowmotionfilm Örebro är något vi kan utföra åt ert företag eller projekt. Vi filmar med flera olika kamerasystem för att dokumentera säkert!
Produktfoto Örebro - Ingenting är omöjligt!
Vare sig det gäller utrustning för myndigheter, skor, truckar eller annat så behövs produktfoto i Örebro för marknadsföring. Välkommen in!
Industrifilm Örebro - När du vill ha fler kunder!
Industrifilm Örebro kan innebära dokumentation, reklamfilm eller instruktionsvideo i tuffa miljöer. Vi hjälper er med en säker lösning!
Företagshemsida i Örebro
Företagshemsida Örebro - Behöver ert företag en ny hemsida i Örebro? Vi kan fixa många olika typer av hemsida som hjälper er att sticka ut!
Bröllopsfoto Örebro - Vi hjälper er hela vägen!
Marulk Media hjälper er med bröllopsfoto i Örebro. Vi träffas för en kostnadsfri konsultation och går igenom detaljer. Välkommen in!
Drönarvideo i Örebro - Vi har flera lösningar!
Drönarvideo Örebro är något som vi erbjuder. Vi har flera olika drönare som passar olika behov samt krav. Vill ni filma i 4K fixar vi det!
Hemsida till förening med ny webbdesign?
Vill ni ha en trevlig hemsida till er förening? Då föreslår vi att ni läser mer om vad vi kan göra för er!

Kontakta oss

Välkommen att kontakta oss vid alla typer av frågor via formuläret nedan.

Vare sig det gäller en liten fråga om hur vi kan hjälpa er att dokumentera med drönare, hur en virtuell tur fungerar till offertförfrågningar.

Vi arbetar över hela landet och har även genomfört projekt utomlands i bland annat Mongoliet.

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vår logga lyser upp hos alla företag!

marulk media

Sedan starten 2018 har vi hjälpt organisationer från hela världen med kreativ media, live-streaming, dokumentationer, marknadsföring med mera!
Kanske behöver ni en ny responsiv hemsida, reklamfilm, produktblad eller virtuella turer? Eller rentav livesändning av event?

Kika gärna in på våra sociala medier eller kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa er vidare.
Kika in några av våra filmer på Youtube!
Såklart finns vi även representarade på Facebook
Hitta oss på Instagram för att se härliga bilder och filmer
Marulk Media på linkedin för affärsrelaterade förfrågningar
Besök oss på twitter!
Kontaktpersoner:
Robin Eriksson, +46 70 71 72 655, robin@marulkmedia.com

Copyright © 2022 Marulk Media. All rights reserved.