Videostabilisering - Hur fungerar det egentligen?

Videostabilisering - vad är det?

Videostabilisering är enormt berikande för filmer. Det är några saker som skiljer agnarna från betet när det kommer till film. Att ha stadig film är en av dem.

Som tur är finns det idag flera metoder att ta till för få mjuka rörelser. Detta kan utföras både på plats samt i efterhand på datorn. Här går vi igenom några av stegen som hjälper dig på vägen.

Man filmar med gimbal bakom bilar

Glidecam - den gamla hederliga metoden

Faktum är att vi oftast kör manuellt med glidecam. Det är precis som Devin Grahamn kör och vi använder faktiskt hans version. Mer om Glidecam kan du läsa på deras hemsida.

Kan man filma stadigt på frihand?

Ja såklart det går att definiera denna fråga. Det går att luta sig mot andra saker för att stå stadigare. På samma sätt kan du hålla fler kroppspunkter mot kameran för att hålla denna stadigt. Har du remmen spänt runt halsen och båda händerna på kameran. Där även alla tre punkter påverkar kamerans position genom att hålla det sträckt så blir det stadigare.

Ett annat tips är att röra sig mjukt med knäna. Tänk att du ska smyga dig på någon. Man får helt enkelt gå med mjuka steg och planera sina rörelser noga. Detta med tanke på omgivningen. Ska du ta dig uppför en trapp och samtidigt fundera på videostabilisering så bör du gå sträckan några gånger utan kamera. På så sätt är du förberedd i knäna på hur högt du måste lyfta fötterna redan innan du spelar in.

Handhållen gimbal

Gimbals - Ronin S, Freefly

Bland det senaste som finns inom videostabilisering är givetvis gimbals. I början fanns endast stora klumpiga versioner. Idag kan till och med en Ronin S hantera en RED kamera. Detta är galet. Sen kanske det inte är helt enkelt att gå runt med en RED kamera och hålla med en hand. Vikten är ju fortfarande där så din arm kommer bli trött snabbt.

Det finns lösningar där man kan koppla på extra handtag för att hålla dessa mindre gimbals med en bredare fattning.

Kombinera flera typer av stabilisering

Ibland får man bäst resultat genom att kombinera flera typer av stabiliseringsmetoder. Du kan filma handhållet och ställa dig på en skateboard som glider på plant underlag. Vips så har du en rörelse liknande en slider. Fast för mindre pengar och oändlig sträcka.
Du kan hänga ut från en bil om det är möjligt. På så sätt rör du dig enkelt i trafiken, följer andra fordon osv. Det gäller att tänka ut vilken sträcka man vill röra sig på. Är det kullersten kanske du behöver mjukare hjul och en maskin med fjädring att utgå från istället för vanlig cykel.

Kanske är en flakmoped, skottkärra eller andra spännande redskap passande i din situation.

Bara för att du filmar med en gimbal blir det inte 100% perfekt direkt i kameran. Oftast slänger man in några procent med videostabilisering i efterhand i redigeringsprogrammet. Det finns flera olika varianter beroende på din programvara. Vi gillar Davinci Resolve, After Effects samt Premiere Pro.

I efterhand aka Post Processing

Här slänger du enkelt in ditt klipp och trycker på en knapp. Därefter justerar du styrkan på datorns stabilisering. Det gäller att göra denna metod med måtta. Då det lätt blir en skum känsla som att hela bilden gungar som ett skepp.  Det finns olika typer av program som ger olika resultat. I After Effects / Premiere Pro använder man Warp Stabilizer som är inbyggt i programmet. I Davinci Resolve heter det något men fungerar likadant. Vissa program är olika snabba att rendera ut resultatet från stabiliseringen. Final Cut Pro är snabbast av alla program på detta där man räknar sekunder innan resultatet syns. Samma videostabilisering i övriga programvaror är minst 5 gånger långsammare.  

Det beror ofta på att programmet försöker härma ett föremål som rör sig i bilden och få denna spikrak eller frysa dens rörelse.

Så man ska inte lita på att det går att rädda allt material i efterhand. Det är en nödlösning men vi räknar oftast inte med mer än att kunna finlira med detta.

Läs mer om oss här.

Se mer från vår blogg

Vi har mängder med intressanta blogginlägg som kan hjälpa er vidare. Klicka runt nedan eller navigera med hjälp av menyn i toppen eller botten av varje sida!

Skapa reklamfilm med drönare!
Att skapa en reklamfilm med drönare är enkelt och prisvärt i samband med reklamfilmsinspelning.
Lär dig skapa egna reklamfilmer!
Vill ni skapa egna reklamfilmer in-house? Vi hjälper er på vägen att klara er på egen hand!
Internationell reklamfilm
Behöver ni en reklamfilm som ska synas internationellt? Dels via nätet eller rulla på billboards? Örebro, Stockholm eller Shanghai?
Vad kostar en reklamfilm?
Vad som utgör priset för en reklamfilm beror på flera variabler. Vi tar även exempel för att visa vad det kostar att producera en reklamfilm.
Ljuskällor vad är det? Kan man påverka?
Varför är belysningen så viktig för fotografer och videofilmare? Det är ljuskällor vi fångar samt deras reflektioner. Häng med in!
Drönare i Örebro - Foto, video eller annat från ovan!
Behöver du drönarfoto eller drönarvideo i Örebro. Så kan vi erbjuda filmer upp till 4K samt bilder till flera sammanhang. Vi följer lagen!
SEO Örebro - Vi hjälper er att synas på nätet!
Vill du synas högre bland sökresultaten på Google eller slå konkurrenter när det kommer till SEO hör av er till oss i Örebro.
Videostabilisering - Hur fungerar det egentligen?
Här berättar vi om de olika teknikerna och verktygen som finns för videostabilisering. Detta kan göras både i fält samt post-production.
Optimera hastighet på hemsida
Vill du optimera hastighet på hemsida? Hur gör man egentligen för att den ska bli snabbare och vilka verktyg kan man ta hjälp av?
Videoredigeringsdator - Räcker det med en tablet eller?
Att bygga en videoredigeringsdator kan ibland låta krångligt. Mhz, GB, ram minne, processor och vad är allt egentligen? Häng med så visar vi!
Hur redigeras en reklamfilm
Hur redigeras en reklamfilm egentligen? Vad gör man för steg efter själva filmningen? Vilka program använder man sig av? Häng med in bts!
Mediabyrå Örebro - Kreativa och lösningsorienterade!
Mediabyrå Örebro som hjälper er att synas, skapa tillväxt samt nå ut till nya kunder. Tillsammans tar vi fram en plan för er framtid!
Hur man bygger FPV drönare
Hur man bygger fpv-drönare kan låta avancerat. Det är lugnt vi har varit i samma båt och berättar om hur man gör. Välkommen in!
Porträttfoto Örebro - Från stadsparken till ert kontor!
Visste du att vi kan fixa härligt porträttfoto i Örebro på stan? På så sätt får ni mer spännande och levande bakgrund än i studiomiljö.
Fotograf - När du vill förmedla din idé!
Söker ni en trevlig fotograf och undrar hur vi kan hjälpa er vidare? Här berättar vi lite om vad vi har gjort och kan göra för er. Välkommen!
SEO testa din hemsida
Vill du seo testa din hemsida? Då kan vi hjälpa er med gratis rapporter samt mer fördjupande rapporter om så önskas. Välkommen in!
Vad kostar en drönarfotografering
Vad kostar en drönarfotografering egentligen? Får man vara beredd att äta vatten och bröd eller är det en bra investering?
Billig reklamfilm till företag
Billig reklamfilm till företag? Finns det och vad kan man göra med en begränsad budget? Kika in så berättar vi mer! Det finns en lösning!
Hur gör man reklamfilm
Hur gör man reklamfilm egentligen? Är det bara att kladda ner en idé på ett papper sedan ringa in kollegorna och dra igång? Vi berättar!
Livestreama bröllop - Vi sänder i hela landet!
Vill ni livestreama ert bröllop? Vi kan hjälpa er att göra detta både öppet för allmänheten eller i privata grupper där nära och kära kan se!
Billig fotograf Örebro - Vi kanske kan hjälpa er!
Söker ni en billig fotograf i Örebro? Då kanske vi kan hjälpa er på vägen via våra kontakter eller hitta en lösning direkt. Välkommen in!
Livesändning Örebro - Portabelt, i studio eller hos er!
Vi har erfarenhet av livesändning i Örebro! Vill ni ha ett spännande live event, utbildning eller möte? Hör med oss så kommer vi med förslag!
360 live stream Örebro
Vill ni också utföra en 360 live stream i Örebro? Vi kan hjälpa er att utföra en livestream med 360 kamera i hög upplösning. Kika in!
Skapa reklamfilm med iphone
Kan man skapa en reklamfilm med iphone? Jajjemän, vilka verktyg behöver du, appar, samt andra frågeställningar kikar vi närmare på.
Utbildning i webbdesign Örebro
Utbildning webbdesign kan verka krångligt. Hur gjorde vi på Marulk Media för att lära oss det vi kan idag? Kan ni också ta samma steg?
Kamera reklamfilm - Kan man filma med vadsomhelst?
Kamera reklamfilm vilken typ av kamera passar detta bäst? Måste man ha en Arri Alexa eller funkar en Nikon D800? Häng med in och läs mer!
Hyra drönare i Örebro - Vi kanske kan hjälpa!
Vill ni hyra drönare i Örebro? Vi har flera olika typer av drönare och kanske kan hjälpa er vidare. Välkommen in för att läsa mer.
FPV drönare Örebro - När du vill ha action!
Vi är bland de första och fåtal i Örebro som erbjuder fpv drönare som komplement i våra tjänster. Detta ger härliga videos som få har.
Musik till reklamfilm - Tips o Trix!
Det är inte helt enkelt att hitta musik till reklamfilm eller andra typer av filmer. Hur är det med copyright? Vad ska jag ha? Häng med in!
Hemsidedesign Örebro
Vill du ha hjälp med responsiv webbdesign till din nya hemsida eller vill du klättra i rankningen på Google via SEO. Vi hjälper dig och är i Örebro!
Videoutrustning - Vad ska man tänka på inför inspelning?
Videoutrustning är det som bygger vår arsenal för att skapa reklamfilmer, mäklarvideos, event- samt bröllopsfilmer. Välkommen in att läsa mer!
Slowmotionfilm Örebro
Slowmotionfilm Örebro är något vi kan utföra åt ert företag eller projekt. Vi filmar med flera olika kamerasystem för att dokumentera säkert!
Produktfoto Örebro - Ingenting är omöjligt!
Vare sig det gäller utrustning för myndigheter, skor, truckar eller annat så behövs produktfoto i Örebro för marknadsföring. Välkommen in!
Industrifilm Örebro - När du vill ha fler kunder!
Industrifilm Örebro kan innebära dokumentation, reklamfilm eller instruktionsvideo i tuffa miljöer. Vi hjälper er med en säker lösning!
Företagshemsida i Örebro
Företagshemsida Örebro - Behöver ert företag en ny hemsida i Örebro? Vi kan fixa många olika typer av hemsida som hjälper er att sticka ut!
Bröllopsfoto Örebro - Vi hjälper er hela vägen!
Marulk Media hjälper er med bröllopsfoto i Örebro. Vi träffas för en kostnadsfri konsultation och går igenom detaljer. Välkommen in!
Drönarvideo i Örebro - Vi har flera lösningar!
Drönarvideo Örebro är något som vi erbjuder. Vi har flera olika drönare som passar olika behov samt krav. Vill ni filma i 4K fixar vi det!
Hemsida till förening med ny webbdesign?
Vill ni ha en trevlig hemsida till er förening? Då föreslår vi att ni läser mer om vad vi kan göra för er!

Kontakta oss

Välkommen att kontakta oss vid alla typer av frågor via formuläret nedan.

Vare sig det gäller en liten fråga om hur vi kan hjälpa er att dokumentera med drönare, hur en virtuell tur fungerar till offertförfrågningar.

Vi arbetar över hela landet och har även genomfört projekt utomlands i bland annat Mongoliet.

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vår logga lyser upp hos alla företag!

marulk media

Sedan starten 2018 har vi hjälpt organisationer från hela världen med kreativ media, live-streaming, dokumentationer, marknadsföring med mera!
Kanske behöver ni en ny responsiv hemsida, reklamfilm, produktblad eller virtuella turer? Eller rentav livesändning av event?

Kika gärna in på våra sociala medier eller kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa er vidare.
Kika in några av våra filmer på Youtube!
Såklart finns vi även representarade på Facebook
Hitta oss på Instagram för att se härliga bilder och filmer
Marulk Media på linkedin för affärsrelaterade förfrågningar
Besök oss på twitter!
Kontaktpersoner:
Robin Eriksson, +46 70 71 72 655, robin@marulkmedia.com

Copyright © 2022 Marulk Media. All rights reserved.