Videostabilisering är enormt berikande för filmer. Det är några saker som skiljer agnarna från betet när det kommer till film. Att ha stadig film är en av dem.
Som tur är finns det idag flera metoder att ta till för få mjuka rörelser. Detta kan utföras både på plats samt i efterhand på datorn. Här går vi igenom några av stegen som hjälper dig på vägen.
Faktum är att vi oftast kör manuellt med glidecam. Det är precis som Devin Grahamn kör och vi använder faktiskt hans version. Mer om Glidecam kan du läsa på deras hemsida.
Ja såklart det går att definiera denna fråga. Det går att luta sig mot andra saker för att stå stadigare. På samma sätt kan du hålla fler kroppspunkter mot kameran för att hålla denna stadigt. Har du remmen spänt runt halsen och båda händerna på kameran. Där även alla tre punkter påverkar kamerans position genom att hålla det sträckt så blir det stadigare.
Ett annat tips är att röra sig mjukt med knäna. Tänk att du ska smyga dig på någon. Man får helt enkelt gå med mjuka steg och planera sina rörelser noga. Detta med tanke på omgivningen. Ska du ta dig uppför en trapp och samtidigt fundera på videostabilisering så bör du gå sträckan några gånger utan kamera. På så sätt är du förberedd i knäna på hur högt du måste lyfta fötterna redan innan du spelar in.
Bland det senaste som finns inom videostabilisering är givetvis gimbals. I början fanns endast stora klumpiga versioner. Idag kan till och med en Ronin S hantera en RED kamera. Detta är galet. Sen kanske det inte är helt enkelt att gå runt med en RED kamera och hålla med en hand. Vikten är ju fortfarande där så din arm kommer bli trött snabbt.
Det finns lösningar där man kan koppla på extra handtag för att hålla dessa mindre gimbals med en bredare fattning.
Ibland får man bäst resultat genom att kombinera flera typer av stabiliseringsmetoder. Du kan filma handhållet och ställa dig på en skateboard som glider på plant underlag. Vips så har du en rörelse liknande en slider. Fast för mindre pengar och oändlig sträcka.
Du kan hänga ut från en bil om det är möjligt. På så sätt rör du dig enkelt i trafiken, följer andra fordon osv. Det gäller att tänka ut vilken sträcka man vill röra sig på. Är det kullersten kanske du behöver mjukare hjul och en maskin med fjädring att utgå från istället för vanlig cykel.
Kanske är en flakmoped, skottkärra eller andra spännande redskap passande i din situation.
Bara för att du filmar med en gimbal blir det inte 100% perfekt direkt i kameran. Oftast slänger man in några procent med videostabilisering i efterhand i redigeringsprogrammet. Det finns flera olika varianter beroende på din programvara. Vi gillar Davinci Resolve, After Effects samt Premiere Pro.
Här slänger du enkelt in ditt klipp och trycker på en knapp. Därefter justerar du styrkan på datorns stabilisering. Det gäller att göra denna metod med måtta. Då det lätt blir en skum känsla som att hela bilden gungar som ett skepp. Det finns olika typer av program som ger olika resultat. I After Effects / Premiere Pro använder man Warp Stabilizer som är inbyggt i programmet. I Davinci Resolve heter det något men fungerar likadant. Vissa program är olika snabba att rendera ut resultatet från stabiliseringen. Final Cut Pro är snabbast av alla program på detta där man räknar sekunder innan resultatet syns. Samma videostabilisering i övriga programvaror är minst 5 gånger långsammare.
Det beror ofta på att programmet försöker härma ett föremål som rör sig i bilden och få denna spikrak eller frysa dens rörelse.
Så man ska inte lita på att det går att rädda allt material i efterhand. Det är en nödlösning men vi räknar oftast inte med mer än att kunna finlira med detta.
Vi har mängder med intressanta blogginlägg som kan hjälpa er vidare. Klicka runt nedan eller navigera med hjälp av menyn i toppen eller botten av varje sida!
Välkommen att kontakta oss vid alla typer av frågor via formuläret nedan.
Vare sig det gäller en liten fråga om hur vi kan hjälpa er att dokumentera med drönare, hur en virtuell tur fungerar till offertförfrågningar.
Vi arbetar över hela landet och har även genomfört projekt utomlands i bland annat Mongoliet.