Videoredigeringsdator - Räcker det med en tablet eller?

Monster till videoredigeringsdator!

Att bygga en kraftfull videoredigeringsdator är inte helt enkelt. Vad ska den användas till, livslängd, vilket material vill man mata in i maskinen? Specialeffekter, 3D-programvaror med mera måste vägas in i beräkningarna.

Häng med bakom kulisserna så berättar vi hur vi tänkte vid vårt senaste bygge. Så kan du bygga liknande eller iallafall fundera på hur man kan göra.

Val av processor

Processorn är mer avgörande för renderingstider, när effekter appliceras med mera i vårt arbetsflöde. Då vi även vill börja använda mer tunga 3D-applikationer i vår dagliga verksamhet valde vi Threadripper.  Vi valde 2950x som har 16 kärnor vilket är 4 gånger mer än i vår bärbara Macbook. Den presterar ofantligt mycket bättre.

Vi kan bland annat titta på 5K RAW filer i full upplösning utan lagg. Något som få processorer hanterar.

Den klarar också av att rendera ut data riktigt snabbt. Tyvärr är inte alla program optimerade för mer än 4 kärnor. Så det är inte överallt man kan dra nytta av detta.

Att sitta med en bra videoredigeringsdator kommer att leda till bättre produktivitet

Internminne / RAM

Här är det inte lika krångligt mer än vad dina övriga komponenter är kompatibla med.

Vi kör en Threadripper processor som är lite kinkig gällande kompatibilitet. Vi gick därför den säkra vägen och valde 64GB ur deras rekommenderade lista.

Mängden ram minne påverkar hur många applikationer du kan köra samtidigt, tunga effekter med mera som kan rulla innan datorn hänger sig.

köpa delar till datorn på nätet

Lagring

Beroende på vad för typ av media du kommer att hantera så ändras detta behov. Vi filmar mestadels med en RED kamera som oftast spottar ur sig 500 GB per dag. Så att lagra allt detta på interna hårddiskar som supersnabba NVMe-SSD blir lite för dyrt. Vi har dock flera m2 SSD diskar i datorn så att alla program arbetar supersnabbt och även har utrymme kvar för cirka 1 TB data att hantera.

Vi kör mest extern lagring i form av externa hårddiskar.
All data lagras på minst två ställen för backup om olyckan skulle vara framme.

Nu har vi cirka 100 TB (1 000 GB = 1 TB) i lagringsutrymme. Så det är massiva data som hanteras trots att vi är så små.

Ganska snabbt insåg vi att vi behövde arbeta med dubbla 4K skärmar för att vara mer effektiva. På så sätt kan vi även se slutresultatet precis som vi levererar det till kund. Vi har även kopplat in en projektor som 3:e skärm där vi spelar upp materialet på 131″ duk. Mer om detta kommer i ett senare inlägg.

lagring måste tänkas på också

Specifikationer på vår första videoredigeringsdator

När vi började kika på alternativ för att byta ut vår Macbook till något snabbare kom frågan PC eller Mac. Vad skulle vi ta som arbetat med Apples datorer sedan 8 år tillbaka. Dagar spenderades framför recensioner, youtube och inköpslistor jämfördes. Kravet var att 5K från RED kameran skulle kunna spelas upp i native upplösning utan lagg. Varför ha så fina filer om man inte ens kan se på dem själv?

Vi kom fram till att vi hellre vill satsa på prestanda för användarvänlighet. Valet föll på en monstermaskinen till videoredigeringsdator enligt nedan:

Processor: AMD Threadripper 2950 X
Internminne: 64 GB
SSD: Samsung 970 EVO x 2 st
Grafikkort: Nvidia GeForce 1080 ti
Moderkort: MSI Meg X399 Creation
PSU: Corsair HX850i
Kylare: NZXT 72 Kraken

Efter att ha kört mestadels på denna dator sedan 6 månader är vi mycket nöjda. Under byggnationen uppstod mycket problem med drivrutiner, mjukvara som inte var kompatibelt osv. Något som aldrig strulat med Macbooken på flera år. Men efter lite barnsjukdomar är den nu stabil som en klocka. Blåskärmar ett minne blott samt prestanda så det finns och blir över.

Har ni frågor om datorer kan vi guida er om ni vill sköta media internt på företaget. Man behöver inte bygga en värstingdator. Man bör räkna med att lägga ca 15 – 20 tusen inklusive skärmar för en någorlunda kraftig modell som klarar 4K. Att sitta och arbeta när det laggar eller hänger sig är mer tidsödande och dyrt än att ha bra maskinvara.

Se mer från vår blogg

Vi har mängder med intressanta blogginlägg som kan hjälpa er vidare. Klicka runt nedan eller navigera med hjälp av menyn i toppen eller botten av varje sida!

Skapa reklamfilm med drönare!
Att skapa en reklamfilm med drönare är enkelt och prisvärt i samband med reklamfilmsinspelning.
Lär dig skapa egna reklamfilmer!
Vill ni skapa egna reklamfilmer in-house? Vi hjälper er på vägen att klara er på egen hand!
Internationell reklamfilm
Behöver ni en reklamfilm som ska synas internationellt? Dels via nätet eller rulla på billboards? Örebro, Stockholm eller Shanghai?
Vad kostar en reklamfilm?
Vad som utgör priset för en reklamfilm beror på flera variabler. Vi tar även exempel för att visa vad det kostar att producera en reklamfilm.
Ljuskällor vad är det? Kan man påverka?
Varför är belysningen så viktig för fotografer och videofilmare? Det är ljuskällor vi fångar samt deras reflektioner. Häng med in!
Drönare i Örebro - Foto, video eller annat från ovan!
Behöver du drönarfoto eller drönarvideo i Örebro. Så kan vi erbjuda filmer upp till 4K samt bilder till flera sammanhang. Vi följer lagen!
SEO Örebro - Vi hjälper er att synas på nätet!
Vill du synas högre bland sökresultaten på Google eller slå konkurrenter när det kommer till SEO hör av er till oss i Örebro.
Videostabilisering - Hur fungerar det egentligen?
Här berättar vi om de olika teknikerna och verktygen som finns för videostabilisering. Detta kan göras både i fält samt post-production.
Optimera hastighet på hemsida
Vill du optimera hastighet på hemsida? Hur gör man egentligen för att den ska bli snabbare och vilka verktyg kan man ta hjälp av?
Videoredigeringsdator - Räcker det med en tablet eller?
Att bygga en videoredigeringsdator kan ibland låta krångligt. Mhz, GB, ram minne, processor och vad är allt egentligen? Häng med så visar vi!
Hur redigeras en reklamfilm
Hur redigeras en reklamfilm egentligen? Vad gör man för steg efter själva filmningen? Vilka program använder man sig av? Häng med in bts!
Mediabyrå Örebro - Kreativa och lösningsorienterade!
Mediabyrå Örebro som hjälper er att synas, skapa tillväxt samt nå ut till nya kunder. Tillsammans tar vi fram en plan för er framtid!
Hur man bygger FPV drönare
Hur man bygger fpv-drönare kan låta avancerat. Det är lugnt vi har varit i samma båt och berättar om hur man gör. Välkommen in!
Porträttfoto Örebro - Från stadsparken till ert kontor!
Visste du att vi kan fixa härligt porträttfoto i Örebro på stan? På så sätt får ni mer spännande och levande bakgrund än i studiomiljö.
Fotograf - När du vill förmedla din idé!
Söker ni en trevlig fotograf och undrar hur vi kan hjälpa er vidare? Här berättar vi lite om vad vi har gjort och kan göra för er. Välkommen!
SEO testa din hemsida
Vill du seo testa din hemsida? Då kan vi hjälpa er med gratis rapporter samt mer fördjupande rapporter om så önskas. Välkommen in!
Vad kostar en drönarfotografering
Vad kostar en drönarfotografering egentligen? Får man vara beredd att äta vatten och bröd eller är det en bra investering?
Billig reklamfilm till företag
Billig reklamfilm till företag? Finns det och vad kan man göra med en begränsad budget? Kika in så berättar vi mer! Det finns en lösning!
Hur gör man reklamfilm
Hur gör man reklamfilm egentligen? Är det bara att kladda ner en idé på ett papper sedan ringa in kollegorna och dra igång? Vi berättar!
Livestreama bröllop - Vi sänder i hela landet!
Vill ni livestreama ert bröllop? Vi kan hjälpa er att göra detta både öppet för allmänheten eller i privata grupper där nära och kära kan se!
Billig fotograf Örebro - Vi kanske kan hjälpa er!
Söker ni en billig fotograf i Örebro? Då kanske vi kan hjälpa er på vägen via våra kontakter eller hitta en lösning direkt. Välkommen in!
Livesändning Örebro - Portabelt, i studio eller hos er!
Vi har erfarenhet av livesändning i Örebro! Vill ni ha ett spännande live event, utbildning eller möte? Hör med oss så kommer vi med förslag!
360 live stream Örebro
Vill ni också utföra en 360 live stream i Örebro? Vi kan hjälpa er att utföra en livestream med 360 kamera i hög upplösning. Kika in!
Skapa reklamfilm med iphone
Kan man skapa en reklamfilm med iphone? Jajjemän, vilka verktyg behöver du, appar, samt andra frågeställningar kikar vi närmare på.
Utbildning i webbdesign Örebro
Utbildning webbdesign kan verka krångligt. Hur gjorde vi på Marulk Media för att lära oss det vi kan idag? Kan ni också ta samma steg?
Kamera reklamfilm - Kan man filma med vadsomhelst?
Kamera reklamfilm vilken typ av kamera passar detta bäst? Måste man ha en Arri Alexa eller funkar en Nikon D800? Häng med in och läs mer!
Hyra drönare i Örebro - Vi kanske kan hjälpa!
Vill ni hyra drönare i Örebro? Vi har flera olika typer av drönare och kanske kan hjälpa er vidare. Välkommen in för att läsa mer.
FPV drönare Örebro - När du vill ha action!
Vi är bland de första och fåtal i Örebro som erbjuder fpv drönare som komplement i våra tjänster. Detta ger härliga videos som få har.
Musik till reklamfilm - Tips o Trix!
Det är inte helt enkelt att hitta musik till reklamfilm eller andra typer av filmer. Hur är det med copyright? Vad ska jag ha? Häng med in!
Hemsidedesign Örebro
Vill du ha hjälp med responsiv webbdesign till din nya hemsida eller vill du klättra i rankningen på Google via SEO. Vi hjälper dig och är i Örebro!
Videoutrustning - Vad ska man tänka på inför inspelning?
Videoutrustning är det som bygger vår arsenal för att skapa reklamfilmer, mäklarvideos, event- samt bröllopsfilmer. Välkommen in att läsa mer!
Slowmotionfilm Örebro
Slowmotionfilm Örebro är något vi kan utföra åt ert företag eller projekt. Vi filmar med flera olika kamerasystem för att dokumentera säkert!
Produktfoto Örebro - Ingenting är omöjligt!
Vare sig det gäller utrustning för myndigheter, skor, truckar eller annat så behövs produktfoto i Örebro för marknadsföring. Välkommen in!
Industrifilm Örebro - När du vill ha fler kunder!
Industrifilm Örebro kan innebära dokumentation, reklamfilm eller instruktionsvideo i tuffa miljöer. Vi hjälper er med en säker lösning!
Företagshemsida i Örebro
Företagshemsida Örebro - Behöver ert företag en ny hemsida i Örebro? Vi kan fixa många olika typer av hemsida som hjälper er att sticka ut!
Bröllopsfoto Örebro - Vi hjälper er hela vägen!
Marulk Media hjälper er med bröllopsfoto i Örebro. Vi träffas för en kostnadsfri konsultation och går igenom detaljer. Välkommen in!
Drönarvideo i Örebro - Vi har flera lösningar!
Drönarvideo Örebro är något som vi erbjuder. Vi har flera olika drönare som passar olika behov samt krav. Vill ni filma i 4K fixar vi det!
Hemsida till förening med ny webbdesign?
Vill ni ha en trevlig hemsida till er förening? Då föreslår vi att ni läser mer om vad vi kan göra för er!

Kontakta oss

Välkommen att kontakta oss vid alla typer av frågor via formuläret nedan.

Vare sig det gäller en liten fråga om hur vi kan hjälpa er att dokumentera med drönare, hur en virtuell tur fungerar till offertförfrågningar.

Vi arbetar över hela landet och har även genomfört projekt utomlands i bland annat Mongoliet.

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vår logga lyser upp hos alla företag!

marulk media

Sedan starten 2018 har vi hjälpt organisationer från hela världen med kreativ media, live-streaming, dokumentationer, marknadsföring med mera!
Kanske behöver ni en ny responsiv hemsida, reklamfilm, produktblad eller virtuella turer? Eller rentav livesändning av event?

Kika gärna in på våra sociala medier eller kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa er vidare.
Kika in några av våra filmer på Youtube!
Såklart finns vi även representarade på Facebook
Hitta oss på Instagram för att se härliga bilder och filmer
Marulk Media på linkedin för affärsrelaterade förfrågningar
Besök oss på twitter!
Kontaktpersoner:
Robin Eriksson, +46 70 71 72 655, robin@marulkmedia.com

Copyright © 2022 Marulk Media. All rights reserved.