Optimera hastighet på hemsida

Optimera hastighet på hemsida i 10 enkla steg.

Se över hosting

Med hjälp av Google Insights, GTMetrix, Pingdom Tools kan du kontrollera serverns svarstid och vilka element som tar längst tid.

Optimera bilder

Se över alla bilder som finns på er hemsida. Vilka är onödigt stora både i storlek i pixlar samt komprimering.

Vilka videos behövs?

Kontrollera vilka videos som måste kunna visas på vilka sidor. Kan några laddas in genom att man klickar på en overlay bild?

Rensa onödiga funktioner

Ta bort funktioner som är häftiga med kanske inte riktigt behövs. Vi hade exempelvis massa partiklar, scroll effekter med mera på första sidan från början men tog bort det mesta då vi kunde kapa laddningstiden med 50%.

Använd CDN

Har du en del tunga filer och vill kunna visa hemsidan för hela världen. Då är CDN en bra sak för att kapa laddningstiden globalt.

Byt till dedikerad server

Kanske har du extremt billig hosting men är det värt att spara 50 kr / månaden när din hemsida tar 5 sekunder att få fram? Det finns dedikerade servrar i Sverige från ungefär en hundralapp i månaden.

Uppdatera allt tekniskt

Se till att alla plugins med mera är senaste versionen. Kanske har du inte uppdaterat ert PHP sedan länge. Skillnaden mellan 5.6 och 7.2 är enorm för wordpress användare. Ta hjälp av din leverantör eller någon som kan om du inte vet vad det är.

Använd gzip

Komprimera alla javascript, css och övriga filer även om det kanske inte handlar om många kb så är det procenten som räknas. Kan du minska något med 30% och bibehålla samma funktionalitet så är det toppen.

Minimera externa hämtningar

Vill du ha lite häftiga fonts från olika servrar, dela med dig av dynamiskt innehåll från andra sidor? Detta påverkar också laddningstiden rejält och bör användas med måtta per sida.

Testa din hemsida på flera enheter

Glöm inte att kolla er hemsida på flera enheter. Bara för att den fungerar kanonfint och laddar snabbt på er kontorsdator kanske det inte är samma resultat på en telefon.

Vill du få din hemsida att ladda snabbare?

Nu finns flera fördelar med att ha en kortare inladdningstid av hemsidor. Dels blir folk otåliga och vänder sig någon annanstans om hemsidan inte fungerar tillfredställande. Oavsett hur bra innehåll du har eller häftiga effekter så vill man inte vänta för länge.

Vill du optimera hastigheten måste du arbeta med kod

Måste jag justera koderna för att göra detta?

Nej, såklart är det inte alltid nödvändigt. Det finns flera saker man kan göra som inte involverar själva koden för att få sin hemsida att bli mer rapp. Då det finns flera faktorer som spelar in på hur snabbt din hemsida laddar, hur tung den är för olika enheter med mera.

Det första man kan göra och så som vi arbetar är inte att dyka in i koden direkt. Man vill arbeta effektivt för att hitta problemen. Vi brukar starta med att använda oss av verktyg såsom Google Insights, Pingdom Tools, GTMetrix, Nibbler, Sitechecker, Sitepro.

På så sätt får vi data från flera olika leverantörer. Där kan man sedan sortera ut datan efter mest tidskrävande objekt på hemsidan. Oftast är det bilder eller videos som är bovarna i dramat. Man kan tycka att det känns surt att förminska sina fina bilder till 30% eller mindre av ursprungliga storleken. Faktum är att de flesta bilderna på internet är förminskade för att spara bandbredd.

Vi har gjort så på de flesta av våra sidor. Dels kan man kapa ner laddningstiden betydligt och på telefoner eller ipads kan man ändå inte se hela bilden. Varvid man laddar en tung fil i onödan. Detta sätter käppar i hjulet och segar ner hela känslan när man vill kika runt bland innehållet.

oftast behöver man justera koden men inte alltid

Nästa bov som brukar orsaka problem är videos. Oavsett om du har inbäddade videos från tjänster som Vimeo eller Youtube. När någon vill in på din hemsida måste man även hämta in data från flera externa sidor för att få ihop hela din layout.

Det är ingen större fara om du ska hämta enstaka element som fonts, videos, javascript eller så. Men när du slår ihop flera av dessa samtidigt måste sidan ibland vänta på att andra delar hämtats färdigt.

På portfoliosidor är det ingen fara att göra en ren inbäddning av stora videofiler från ex. Youtube. Då folk redan ställt in sig på att få se flera videos väntar de nog mer än gärna några extra sekunder.

Startsidor eller andra icke portfolio relaterade sidor är det bra att lägga en nerskalad bild som overlay. På så sätt behöver man endast ladda in en bild på 30 kb. Först när någon trycker på denna så laddas videon in.

att optimera tar några timmar

Server

Val av server både fysisk plats samt typ av server eller “hosting” påverkar också hastigheten. En enkel lösning för att optimera hastighet på hemsida är att byta serverlösning.

Om du har den bästa servern för 40 000 kr men den står i Australien så kan du inte räkna med att din hemsida laddar på 0,5 sekunder i Sverige.

Det finns också flera typer av hosting möjligheter som vi kommer att gå in på mer i ett annat inlägg.

Har du en ren server bara för din verksamhet kommer det att gå mycket snabbare än om du har Hostgators billigaste lösning. De billiga alternativen kan pressas i pris då man oftast delar flera hundra på samma server som större företag använder.

Nackdelen med de billiga är att du ska dela på resurserna med flera andra. Om några andra har krävande hemsidor blir du lidande.

Mer om detta inom kort.

Vi gillar Glesys när det kommer till serverlösningar.

CDN

Detta betyder “Content Delivery Network” och är en lösning där man replikerar din data över flera servrar i världen.

På så sätt kan du få samma responsiva svarstid i Afrika som Asien eller Skåne. Då man klonar bilder, javascript eller andra tunga delar och serverar dem mycket närmare fysiskt till den som efterfrågar.

Idag finns även CDN i olika typer. Det finns alltifrån gratis till de som kostar multum. Allt beror på dina krav och mängder data, antal besök osv.

Att Ebay och Amazon har enorma CDN nätverk för att kunna hantera alla förfrågningar från hela världen är ingen hemlighet. Men att även Nisses Svets i Skåne har CDN kan bero på att han har kunder i staterna som gärna vill se en engelsk version. Då förväntar man sig att hemsidan ska fungera lika bra därborta som på vår sida vattnet.

Hemsidebyggare

En uppsjö av byggare har växt fram senaste åren. Det gjordes mycket reklam om en AI-baserad byggare som kunde koda dina hemsidor på egen hand och utveckla dessa.

Det positiva är att alla kan göra en hemsida idag. På 90-talet var man begränsad till att behöva lära sig att knacka ren kod för att få upp något på nätet.

Hemsidor bygger oftast på HTML, CSS och JS än idag så har du lärt dig detta är det inte förgäves.

Många verktyg tillåter egna koder som man appliceras för att påverka layout, typsnitt, text osv.

Vissa hemsidebyggare är mer effektiva än andra. Vissa medför automatiskt att tunga koder måste läsas trots att du inte använt alla finesser.

Vi låste in oss en vecka 2017, bunkrade upp med mat och fika. Sedan gick en vi en distanskurs och bara kodade konstant för att lära oss grunderna. Detta har vi med oss än idag och kan finlira med koder.

Vi ska även berätta om vilka typer av verktyg vi testat genom åren i ett senare inlägg.

Vill ni ha hjälp med att uppdatera er hemsida och få den lite snabbare? Att optimera hastighet på hemsida tar olika lång tid beroende på projekt. Skriv till oss så ser vi över era alternativ och vad vi kan göra för er. Eller sladda in på vår startsida för att se vad mer vi kan göra för er.

Se mer från vår blogg

Vi har mängder med intressanta blogginlägg som kan hjälpa er vidare. Klicka runt nedan eller navigera med hjälp av menyn i toppen eller botten av varje sida!

Skapa reklamfilm med drönare!
Att skapa en reklamfilm med drönare är enkelt och prisvärt i samband med reklamfilmsinspelning.
Lär dig skapa egna reklamfilmer!
Vill ni skapa egna reklamfilmer in-house? Vi hjälper er på vägen att klara er på egen hand!
Internationell reklamfilm
Behöver ni en reklamfilm som ska synas internationellt? Dels via nätet eller rulla på billboards? Örebro, Stockholm eller Shanghai?
Vad kostar en reklamfilm?
Vad som utgör priset för en reklamfilm beror på flera variabler. Vi tar även exempel för att visa vad det kostar att producera en reklamfilm.
Ljuskällor vad är det? Kan man påverka?
Varför är belysningen så viktig för fotografer och videofilmare? Det är ljuskällor vi fångar samt deras reflektioner. Häng med in!
Drönare i Örebro - Foto, video eller annat från ovan!
Behöver du drönarfoto eller drönarvideo i Örebro. Så kan vi erbjuda filmer upp till 4K samt bilder till flera sammanhang. Vi följer lagen!
SEO Örebro - Vi hjälper er att synas på nätet!
Vill du synas högre bland sökresultaten på Google eller slå konkurrenter när det kommer till SEO hör av er till oss i Örebro.
Videostabilisering - Hur fungerar det egentligen?
Här berättar vi om de olika teknikerna och verktygen som finns för videostabilisering. Detta kan göras både i fält samt post-production.
Optimera hastighet på hemsida
Vill du optimera hastighet på hemsida? Hur gör man egentligen för att den ska bli snabbare och vilka verktyg kan man ta hjälp av?
Videoredigeringsdator - Räcker det med en tablet eller?
Att bygga en videoredigeringsdator kan ibland låta krångligt. Mhz, GB, ram minne, processor och vad är allt egentligen? Häng med så visar vi!
Hur redigeras en reklamfilm
Hur redigeras en reklamfilm egentligen? Vad gör man för steg efter själva filmningen? Vilka program använder man sig av? Häng med in bts!
Mediabyrå Örebro - Kreativa och lösningsorienterade!
Mediabyrå Örebro som hjälper er att synas, skapa tillväxt samt nå ut till nya kunder. Tillsammans tar vi fram en plan för er framtid!
Hur man bygger FPV drönare
Hur man bygger fpv-drönare kan låta avancerat. Det är lugnt vi har varit i samma båt och berättar om hur man gör. Välkommen in!
Porträttfoto Örebro - Från stadsparken till ert kontor!
Visste du att vi kan fixa härligt porträttfoto i Örebro på stan? På så sätt får ni mer spännande och levande bakgrund än i studiomiljö.
Fotograf - När du vill förmedla din idé!
Söker ni en trevlig fotograf och undrar hur vi kan hjälpa er vidare? Här berättar vi lite om vad vi har gjort och kan göra för er. Välkommen!
SEO testa din hemsida
Vill du seo testa din hemsida? Då kan vi hjälpa er med gratis rapporter samt mer fördjupande rapporter om så önskas. Välkommen in!
Vad kostar en drönarfotografering
Vad kostar en drönarfotografering egentligen? Får man vara beredd att äta vatten och bröd eller är det en bra investering?
Billig reklamfilm till företag
Billig reklamfilm till företag? Finns det och vad kan man göra med en begränsad budget? Kika in så berättar vi mer! Det finns en lösning!
Hur gör man reklamfilm
Hur gör man reklamfilm egentligen? Är det bara att kladda ner en idé på ett papper sedan ringa in kollegorna och dra igång? Vi berättar!
Livestreama bröllop - Vi sänder i hela landet!
Vill ni livestreama ert bröllop? Vi kan hjälpa er att göra detta både öppet för allmänheten eller i privata grupper där nära och kära kan se!
Billig fotograf Örebro - Vi kanske kan hjälpa er!
Söker ni en billig fotograf i Örebro? Då kanske vi kan hjälpa er på vägen via våra kontakter eller hitta en lösning direkt. Välkommen in!
Livesändning Örebro - Portabelt, i studio eller hos er!
Vi har erfarenhet av livesändning i Örebro! Vill ni ha ett spännande live event, utbildning eller möte? Hör med oss så kommer vi med förslag!
360 live stream Örebro
Vill ni också utföra en 360 live stream i Örebro? Vi kan hjälpa er att utföra en livestream med 360 kamera i hög upplösning. Kika in!
Skapa reklamfilm med iphone
Kan man skapa en reklamfilm med iphone? Jajjemän, vilka verktyg behöver du, appar, samt andra frågeställningar kikar vi närmare på.
Utbildning i webbdesign Örebro
Utbildning webbdesign kan verka krångligt. Hur gjorde vi på Marulk Media för att lära oss det vi kan idag? Kan ni också ta samma steg?
Kamera reklamfilm - Kan man filma med vadsomhelst?
Kamera reklamfilm vilken typ av kamera passar detta bäst? Måste man ha en Arri Alexa eller funkar en Nikon D800? Häng med in och läs mer!
Hyra drönare i Örebro - Vi kanske kan hjälpa!
Vill ni hyra drönare i Örebro? Vi har flera olika typer av drönare och kanske kan hjälpa er vidare. Välkommen in för att läsa mer.
FPV drönare Örebro - När du vill ha action!
Vi är bland de första och fåtal i Örebro som erbjuder fpv drönare som komplement i våra tjänster. Detta ger härliga videos som få har.
Musik till reklamfilm - Tips o Trix!
Det är inte helt enkelt att hitta musik till reklamfilm eller andra typer av filmer. Hur är det med copyright? Vad ska jag ha? Häng med in!
Hemsidedesign Örebro
Vill du ha hjälp med responsiv webbdesign till din nya hemsida eller vill du klättra i rankningen på Google via SEO. Vi hjälper dig och är i Örebro!
Videoutrustning - Vad ska man tänka på inför inspelning?
Videoutrustning är det som bygger vår arsenal för att skapa reklamfilmer, mäklarvideos, event- samt bröllopsfilmer. Välkommen in att läsa mer!
Slowmotionfilm Örebro
Slowmotionfilm Örebro är något vi kan utföra åt ert företag eller projekt. Vi filmar med flera olika kamerasystem för att dokumentera säkert!
Produktfoto Örebro - Ingenting är omöjligt!
Vare sig det gäller utrustning för myndigheter, skor, truckar eller annat så behövs produktfoto i Örebro för marknadsföring. Välkommen in!
Industrifilm Örebro - När du vill ha fler kunder!
Industrifilm Örebro kan innebära dokumentation, reklamfilm eller instruktionsvideo i tuffa miljöer. Vi hjälper er med en säker lösning!
Företagshemsida i Örebro
Företagshemsida Örebro - Behöver ert företag en ny hemsida i Örebro? Vi kan fixa många olika typer av hemsida som hjälper er att sticka ut!
Bröllopsfoto Örebro - Vi hjälper er hela vägen!
Marulk Media hjälper er med bröllopsfoto i Örebro. Vi träffas för en kostnadsfri konsultation och går igenom detaljer. Välkommen in!
Drönarvideo i Örebro - Vi har flera lösningar!
Drönarvideo Örebro är något som vi erbjuder. Vi har flera olika drönare som passar olika behov samt krav. Vill ni filma i 4K fixar vi det!
Hemsida till förening med ny webbdesign?
Vill ni ha en trevlig hemsida till er förening? Då föreslår vi att ni läser mer om vad vi kan göra för er!

Kontakta oss

Välkommen att kontakta oss vid alla typer av frågor via formuläret nedan.

Vare sig det gäller en liten fråga om hur vi kan hjälpa er att dokumentera med drönare, hur en virtuell tur fungerar till offertförfrågningar.

Vi arbetar över hela landet och har även genomfört projekt utomlands i bland annat Mongoliet.

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vår logga lyser upp hos alla företag!

marulk media

Sedan starten 2018 har vi hjälpt organisationer från hela världen med kreativ media, live-streaming, dokumentationer, marknadsföring med mera!
Kanske behöver ni en ny responsiv hemsida, reklamfilm, produktblad eller virtuella turer? Eller rentav livesändning av event?

Kika gärna in på våra sociala medier eller kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa er vidare.
Kika in några av våra filmer på Youtube!
Såklart finns vi även representarade på Facebook
Hitta oss på Instagram för att se härliga bilder och filmer
Marulk Media på linkedin för affärsrelaterade förfrågningar
Besök oss på twitter!
Kontaktpersoner:
Robin Eriksson, +46 70 71 72 655, robin@marulkmedia.com

Copyright © 2022 Marulk Media. All rights reserved.