Ljuskällor vad är det? Kan man påverka?

Ljuskällor, vilka olika typer finns det?

1. Naturligt ljus

Naturligt ljus är sådant som uppstår utan att fotografen tillför något extra. Den bästa ljuskällan för att demonstrera detta är solen. Vilket är något som de flesta använder vid fotografering. Solen är normalt en hård ljuskälla då den blir så liten tack vare avståndet mellan oss. (Förklaring hårt ljus: En annan källa som är liten är en ficklampa. Den lyser starkt vilket bidrar till hårda skuggor. I vissa fall föredrar man hårt ljus men vi arbetar mest med mjukt ljus. Då vi tycker sådant är mer smickrande för personer som produkter.)

Trevlig modell i stadsparken i örebro med blixtljus

Hur kan man då få solen att leverera mjukt ljus på beställning?

Det är svårt att ställa i styrkan på solen så vi måste filtrera ljuset eller dämpa det på något sätt. Lämpligen går man till ett skuggigt parti under ett träd. Som bilden nedanför videon visar fotograferade vi under ett träd bland blommor. Här fick vi mer spridning på ljuset och allt blev betydligt mjukare.

Man kan också få ljuset att bli mjukare med hjälpmedel som lakan, diffusor material eller genom att fota under moln. Se nedanstående film för exempel på vad man kan göra med solljus. Fördelen med att fota i naturligt ljus är såklart att man är mycket mer rörlig. Man kan snabbt byta vinkel samt plats. Ljuset är oftast så starkt att mobiltelefoner producerar tillfredsställande resultat.

Ett annat porträtt utanför Frimis i Örebro

En kul tanke som man märker ju längre man fotograferat är alla uttryck man hör när solen skiner. Bara för att ljuskällan är stark behöver det inte betyda att den är bra. Allt passar bra vid olika former av fotografering.

-“Ååh, nu kommer solen fram. Vilka fina bilder ni kommer kunna ta nu.”
-“Men titta vilket bra väder, nu blir bilderna fantastiska.”

Sanningen är att man ofta sitter i trubbel när solen tittar fram. Då funkar kanske inte vinkeln ni planerat i förväg för att få med vissa delar av bakgrunden. Solen kan blända modellen. Vilket kan göra att ansiktsuttrycken blir svårare att kontrollera. Solen kan reflektera på oönskade ytor som glas, vatten eller byggnader. Detta leder till mer jobb för att redigera bort i efterhand om man inte lägger märke till det direkt på plats.

2. Artificiellt ljus

Här har vi både fast ljus och blixtar. Båda finns i olika storlekar och kan skilja sig enormt i pris beroende på styrka, märke med mera.

Fast ljus har fördelen att de kan användas av både fotografer samt de som filmar på samma gång. Ljuskällor som är tillverkade för videoproduktion har normalt inget flicker som stör varken vid foto eller video. Nackdelen är att de inte är lika ljusstarka som blixtar. Vilket gör att om man ska ha en riktigt stark ljuskälla med fast ljus så kommer det att kosta en rejäl slant.

Blixtar är fenomenala då många kan belysa objektet starkare än solen. Tack vare detta kan man få häftiga effekter utomhus. Med artificiellt ljus går det att fota samt ändra ljuskällan hur man vill med olika ljusformare. Du kan även frysa rörelser med hjälp av korta blixttider. Något som är grymt effektfullt tillsammans med exempelvis actionsport.

Fotad med stor softbox från sidan

Ljusformare är det du placerar framför ljuskällor i form av ett paraply, softbox eller liknande. Det kan vara något så enkelt som ett lakan.

Tack vare detta får man olika egenskaper på ljuskällan. Nedan kan ni se ett härligt test utfört av Fstoppers mellan olika ljusformare på gatan. Vi gillar stora ljusformare som ger mjuka övergångar mellan skuggorna.

Bröllopsfoto med softbox

3. Mix av de båda

Ett effektivt sätt är att få naturligt ljus att samarbeta med artificiellt ljus. Här får man dock tänka på de olika färgtemperaturerna. Detta mäts mest i skalan kallad; Kelvin. Mänskliga ögat anpassar sig snabbt och man reagerar inte på skillnader detta. Om du besöker en industrilokal är det oftast åt tungsten hållet. Samma med gatubelysning.

Har man med sig blixtar / fast ljus kan man montera filter framför källan för att ändra färgtemperatur på dem. Dessa kommer att påverka ljusstyrkan och några exponeringssteg försvinner. Sitter man med en speedlight och ska fotografera med mycket annan belysning kan det bli problem. Man kan även skapa lite effektfull stämning med olika färgtemperaturer från ljuskällorna.

Ljusstyrkan avtar med avståndet mellan ljuskälla och objekt så man kan genomföra lite tricks för att överkomma detta. Vanligast kan man fotografera samma objekt flera gånger och samtidigt flytta på ljuskällan. Sedan slår man ihop alla exponeringar i efterhand på datorn. På så sätt kan man komma undan med en billigare samt enklare riggning. Med fördel utförs denna metod vid produktfotografering eller andra stillastående objekt. En modell kan ha svårt att hålla sig still i 5 minuter medan du flyttar runt alla stativ med lampor.

På bilden nedan har vi fotograferat en tjej som heter Denise framför slottet i Örebro. Här har vi mixat de båda typerna av ljus på ett smidigt sömlöst sätt. Solen belyser henne bakifrån medan vi placerat en stor 5 fots octabox till höger i bild för att jämna ut ljuset. Vi har också underexponerat aningen för att få bakgrunden lite mörkare. På så sätt poppar modellen ut mer i bilden. Detta utfördes tillsammans med 400mm objektiv med bländare f/2.8 för att få ett tunt skärpedjup.

Hur arbetar ni på Marulk Media?

Vi kör faktiskt alla metoder beroende på omständigheter. Ibland måste man arbeta snabbt så tiden saknas för att rigga artificiellt ljus. Vi försöker att alltid ta med artificiellt ljus så vi inte är beroende av några yttre omständigheter. Vid produktfoto kör vi nästan 100% med dessa ljuskällor för att kunna belysa från flera håll. På så sätt kan vi få den mest skitiga verkstaden att poppa ut som intressant.

Vi arbetar ständigt med utveckling och investerar i nya verktyg så ofta vi kan. Bland de senaste förvärven gällande ljuskällor finns Aputure 120D II. Det är en start led lampa som också går att driva på batteri. Vilket är som en gudagåva då vi vill vara redo för alla tänkbara scenarion från strömavbrott till utomhusmiljöer.

Se mer från vår blogg

Vi har mängder med intressanta blogginlägg som kan hjälpa er vidare. Klicka runt nedan eller navigera med hjälp av menyn i toppen eller botten av varje sida!

Skapa reklamfilm med drönare!
Att skapa en reklamfilm med drönare är enkelt och prisvärt i samband med reklamfilmsinspelning.
Lär dig skapa egna reklamfilmer!
Vill ni skapa egna reklamfilmer in-house? Vi hjälper er på vägen att klara er på egen hand!
Internationell reklamfilm
Behöver ni en reklamfilm som ska synas internationellt? Dels via nätet eller rulla på billboards? Örebro, Stockholm eller Shanghai?
Vad kostar en reklamfilm?
Vad som utgör priset för en reklamfilm beror på flera variabler. Vi tar även exempel för att visa vad det kostar att producera en reklamfilm.
Ljuskällor vad är det? Kan man påverka?
Varför är belysningen så viktig för fotografer och videofilmare? Det är ljuskällor vi fångar samt deras reflektioner. Häng med in!
Drönare i Örebro - Foto, video eller annat från ovan!
Behöver du drönarfoto eller drönarvideo i Örebro. Så kan vi erbjuda filmer upp till 4K samt bilder till flera sammanhang. Vi följer lagen!
SEO Örebro - Vi hjälper er att synas på nätet!
Vill du synas högre bland sökresultaten på Google eller slå konkurrenter när det kommer till SEO hör av er till oss i Örebro.
Videostabilisering - Hur fungerar det egentligen?
Här berättar vi om de olika teknikerna och verktygen som finns för videostabilisering. Detta kan göras både i fält samt post-production.
Optimera hastighet på hemsida
Vill du optimera hastighet på hemsida? Hur gör man egentligen för att den ska bli snabbare och vilka verktyg kan man ta hjälp av?
Videoredigeringsdator - Räcker det med en tablet eller?
Att bygga en videoredigeringsdator kan ibland låta krångligt. Mhz, GB, ram minne, processor och vad är allt egentligen? Häng med så visar vi!
Hur redigeras en reklamfilm
Hur redigeras en reklamfilm egentligen? Vad gör man för steg efter själva filmningen? Vilka program använder man sig av? Häng med in bts!
Mediabyrå Örebro - Kreativa och lösningsorienterade!
Mediabyrå Örebro som hjälper er att synas, skapa tillväxt samt nå ut till nya kunder. Tillsammans tar vi fram en plan för er framtid!
Hur man bygger FPV drönare
Hur man bygger fpv-drönare kan låta avancerat. Det är lugnt vi har varit i samma båt och berättar om hur man gör. Välkommen in!
Porträttfoto Örebro - Från stadsparken till ert kontor!
Visste du att vi kan fixa härligt porträttfoto i Örebro på stan? På så sätt får ni mer spännande och levande bakgrund än i studiomiljö.
Fotograf - När du vill förmedla din idé!
Söker ni en trevlig fotograf och undrar hur vi kan hjälpa er vidare? Här berättar vi lite om vad vi har gjort och kan göra för er. Välkommen!
SEO testa din hemsida
Vill du seo testa din hemsida? Då kan vi hjälpa er med gratis rapporter samt mer fördjupande rapporter om så önskas. Välkommen in!
Vad kostar en drönarfotografering
Vad kostar en drönarfotografering egentligen? Får man vara beredd att äta vatten och bröd eller är det en bra investering?
Billig reklamfilm till företag
Billig reklamfilm till företag? Finns det och vad kan man göra med en begränsad budget? Kika in så berättar vi mer! Det finns en lösning!
Hur gör man reklamfilm
Hur gör man reklamfilm egentligen? Är det bara att kladda ner en idé på ett papper sedan ringa in kollegorna och dra igång? Vi berättar!
Livestreama bröllop - Vi sänder i hela landet!
Vill ni livestreama ert bröllop? Vi kan hjälpa er att göra detta både öppet för allmänheten eller i privata grupper där nära och kära kan se!
Billig fotograf Örebro - Vi kanske kan hjälpa er!
Söker ni en billig fotograf i Örebro? Då kanske vi kan hjälpa er på vägen via våra kontakter eller hitta en lösning direkt. Välkommen in!
Livesändning Örebro - Portabelt, i studio eller hos er!
Vi har erfarenhet av livesändning i Örebro! Vill ni ha ett spännande live event, utbildning eller möte? Hör med oss så kommer vi med förslag!
360 live stream Örebro
Vill ni också utföra en 360 live stream i Örebro? Vi kan hjälpa er att utföra en livestream med 360 kamera i hög upplösning. Kika in!
Skapa reklamfilm med iphone
Kan man skapa en reklamfilm med iphone? Jajjemän, vilka verktyg behöver du, appar, samt andra frågeställningar kikar vi närmare på.
Utbildning i webbdesign Örebro
Utbildning webbdesign kan verka krångligt. Hur gjorde vi på Marulk Media för att lära oss det vi kan idag? Kan ni också ta samma steg?
Kamera reklamfilm - Kan man filma med vadsomhelst?
Kamera reklamfilm vilken typ av kamera passar detta bäst? Måste man ha en Arri Alexa eller funkar en Nikon D800? Häng med in och läs mer!
Hyra drönare i Örebro - Vi kanske kan hjälpa!
Vill ni hyra drönare i Örebro? Vi har flera olika typer av drönare och kanske kan hjälpa er vidare. Välkommen in för att läsa mer.
FPV drönare Örebro - När du vill ha action!
Vi är bland de första och fåtal i Örebro som erbjuder fpv drönare som komplement i våra tjänster. Detta ger härliga videos som få har.
Musik till reklamfilm - Tips o Trix!
Det är inte helt enkelt att hitta musik till reklamfilm eller andra typer av filmer. Hur är det med copyright? Vad ska jag ha? Häng med in!
Hemsidedesign Örebro
Vill du ha hjälp med responsiv webbdesign till din nya hemsida eller vill du klättra i rankningen på Google via SEO. Vi hjälper dig och är i Örebro!
Videoutrustning - Vad ska man tänka på inför inspelning?
Videoutrustning är det som bygger vår arsenal för att skapa reklamfilmer, mäklarvideos, event- samt bröllopsfilmer. Välkommen in att läsa mer!
Slowmotionfilm Örebro
Slowmotionfilm Örebro är något vi kan utföra åt ert företag eller projekt. Vi filmar med flera olika kamerasystem för att dokumentera säkert!
Produktfoto Örebro - Ingenting är omöjligt!
Vare sig det gäller utrustning för myndigheter, skor, truckar eller annat så behövs produktfoto i Örebro för marknadsföring. Välkommen in!
Industrifilm Örebro - När du vill ha fler kunder!
Industrifilm Örebro kan innebära dokumentation, reklamfilm eller instruktionsvideo i tuffa miljöer. Vi hjälper er med en säker lösning!
Företagshemsida i Örebro
Företagshemsida Örebro - Behöver ert företag en ny hemsida i Örebro? Vi kan fixa många olika typer av hemsida som hjälper er att sticka ut!
Bröllopsfoto Örebro - Vi hjälper er hela vägen!
Marulk Media hjälper er med bröllopsfoto i Örebro. Vi träffas för en kostnadsfri konsultation och går igenom detaljer. Välkommen in!
Drönarvideo i Örebro - Vi har flera lösningar!
Drönarvideo Örebro är något som vi erbjuder. Vi har flera olika drönare som passar olika behov samt krav. Vill ni filma i 4K fixar vi det!
Hemsida till förening med ny webbdesign?
Vill ni ha en trevlig hemsida till er förening? Då föreslår vi att ni läser mer om vad vi kan göra för er!

Kontakta oss

Välkommen att kontakta oss vid alla typer av frågor via formuläret nedan.

Vare sig det gäller en liten fråga om hur vi kan hjälpa er att dokumentera med drönare, hur en virtuell tur fungerar till offertförfrågningar.

Vi arbetar över hela landet och har även genomfört projekt utomlands i bland annat Mongoliet.

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vår logga lyser upp hos alla företag!

marulk media

Sedan starten 2018 har vi hjälpt organisationer från hela världen med kreativ media, live-streaming, dokumentationer, marknadsföring med mera!
Kanske behöver ni en ny responsiv hemsida, reklamfilm, produktblad eller virtuella turer? Eller rentav livesändning av event?

Kika gärna in på våra sociala medier eller kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa er vidare.
Kika in några av våra filmer på Youtube!
Såklart finns vi även representarade på Facebook
Hitta oss på Instagram för att se härliga bilder och filmer
Marulk Media på linkedin för affärsrelaterade förfrågningar
Besök oss på twitter!
Kontaktpersoner:
Robin Eriksson, +46 70 71 72 655, robin@marulkmedia.com

Copyright © 2022 Marulk Media. All rights reserved.